Paarden hebben 3 basisbehoeften:  Veiligheid, comfort en spel.

Omdat paarden prooidieren zijn, staat veiligheid op nummer 1. Een paard dat bang is, kan niet leren omdat hij druk bezig is om zich eerst veilig te voelen.

De meeste paarden voelen zich veilig in de kudde en op de plek waar ze wonen. Maar als we ze alleen meenemen naar de bak, het bos, een onbekende omgeving of vreemde paarden dan kan dat veranderen. Daarom is ultieme het doel dat ons paard veiligheid gaat vinden in / bij ons. Maar dit is een lange reis. De relatie moet groeien door tijd en ervaring, net als bij mensen!

Wanneer paarden zich veilig voelen dan willen ze zich vervolgens graag comfortabel voelen.

Wat doen paarden als we ze in de wei observeren? Ze eten en relaxen. Soms rennen ze rond en spelen ze maar daarna ontspannen ze weer want dat is wat ze graag doen.

In contact met ons betekent het vinden van comfort bijvoorbeeld dat paarden weten hoe te wijken voor druk -> “move away from pressure”. Daarom zijn duidelijke aanwijzingen zo belangrijk! Als we op een vage manier communiceren en paarden begrijpen niet wat we graag willen dan kunnen ze geen comfort en ontspanning vinden en dat is stressvol voor ze.

Als paarden zich veilig en comfortabel voelen, willen ze graag spelen.
Paarden spelen altijd met een reden. Ze spelen om te zien wie slimmer, sneller en sterker is.
Het is belangrijk om te weten dat paarden deze games ook graag met mensen spelen. 
Ze testen ons om te zien of we weten wat we doen en of we goede leiders zijn.
Spel wordt gemakkelijk verkeerd begrepen waardoor het vaak chaotisch wordt en omdat paarden patroondieren zijn is dat vervelend voor ze.
Het niveau, de relatie en de communicatie tussen paard en mens moet van hoger niveau zijn om het niet rommelig te laten worden.
Spelen betekent ook niet dat alles leuk hoeft te zijn. Persoonlijk ben ik niet altijd een fan van de term ‘play’ omdat als iemand tegen mij zou zeggen: ik ga met je spelen, ik dat niet per definitie leuk zou vinden.
Denk meer aan play in de zin van dat je geen direct – line – thinker bent in het bereiken van je doelen, je positieve houding en je bereidheid ‘to play with the horse that shows up’ en het paard geeft wat hij op dat moment nodig heeft.