Dit is Laura, één van mijn studenten. Haar paard Pleasure springt soms aan in de verkeerde galop. Natuurlijk kan dit te maken hebben met de natuurlijke scheefheid van een paard en kun je aan de slag gaan met oefeningen die de galop verbeteren.
 
Maar, wat gebeurt er in het hoofd van een paard? En hoe kun je psychologie gebruiken om je paard beter te laten nadenken over de overgang?
Het filmpje demonstreert dit heel mooi.
 
Wat belangrijk is om te weten is dat paarden denken in regio’s.
Dit betekent dat er plekken zijn waar ze juist wel of niet naar toe trekken.
 
Het welbekende voorbeeld is het paard wat schrikt in een bepaalde hoek.
Deze hoek is vaak tegenovergesteld aan de plek waar ze wel graag willen zijn: daar waar de kudde of uitgang is.
Of het voorbeeld van de buitenrit waarbij je paard steeds zenuwachtiger wordt wanneer je verder van huis gaat. Of op de heenweg met moeite vooruit gaat maar op de terugweg de neiging heeft om te gaan racen.
 
Hoe zien we dit terug in het filmpje?
 
De kudde van Pleasure is aan de linkerkant en je kunt zien dat Pleasure met zijn gedachten daar is: hij is op de rechte lijn zelfs licht gebogen naar buiten.
Laura vraagt daar de overgang naar galop en Pleasure springt links aan omdat hij naar links denkt.
 
De tweede keer vraagt Laura de galop eerder, op het moment dat Pleasure naar rechts denkt (mede dankzij de buiging van de hoek) en springt hij aan in de juiste galop.
 
Probeer je dus bewust te zijn van wat zich afspeelt in het hoofd van je paard en wees vervolgens handig en slim in wat je waar en wanneer vraagt 🙂