Rustig vast kunnen staan is een belangrijk onderdeel in de educatie van onze paarden. Waarom?

Het leert paarden geduld, rust en misschien wel het belangrijkste: acceptatie.

Met name onze ‘Natural Horsemanship paarden’ hebben veel vrijheid. Ze leven vaak 24/7 buiten en kunnen gaan en staan waar ze willen.

Op het moment dat wij ze in een situatie plaatsen waarin ze beperkt worden in hun bewegingsvrijheid (stal, trailer) of keuzevrijheid (we doen dit nu) en paarden kunnen niet zelf bepalen hoe, wat en waar, kan dit stress veroorzaken omdat ze dit niet gewend zijn.

Belangrijk is dus dat we onze paarden leren dat ze rust kunnen vinden IN de situatie waarin WIJ ze plaatsen. Een goede oefening daarvoor is je paard leren vast staan.

Tijdens het poetsen en opzadelen, of zoals ik bijvoorbeeld vaak doe, als ik de stal of de paddock ga schoonmaken. Het vaststaan heeft voor de paarden dan ook meteen een duidelijk doel: ze weten dat wanneer jij hun huis komt schoonmaken je ze vast zet zodat je alle ruimte hebt om rustig aan de slag te gaan.

Hoe lang? Het is goed om je paard te leren dat hij een half uur tot een uur stil kan staan. Natuurlijk bouw je dit op in fases. Je begint met 5 minuten, bijvoorbeeld tijdens het zadelen en poetsen en bouwt dit langzamerhand uit.