Starten en herstarten

"A partnership for life."

Het zadelmak maken van een jong paard is een belangrijk proces wat je maar één keer goed kunt doen. Tijdens deze leuke en bijzondere periode willen we onze paarden leren wat er van ze verwacht wordt, wat ze in onze wereld zullen tegenkomen en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. We willen ze niet overvallen, verrassen of overbluffen en dan maar hopen dat het goed komt en dat ze er vanzelf wel aan ‘wennen’.

Voor Annemarie is het daarom heel belangrijk dat ze haar jonge paarden mentaal en emotioneel goed voorbereid zodat de eerste ervaringen met het zadel en de ruiter op de rug alleen maar positief zijn.

Annemarie gebruikt de volgende formule, bedacht door Pat Parelli:

Accept the Human (as a friend and a leader)

Hier begint het allemaal: het leggen van de basis van vertrouwen tussen paard en mens, zodat het paard leert dat we alles met en voor hem willen doen en niet tegen hem. Dit is de belangrijkste stap van het hele startproces want zonder deze basis van wederzijds vertrouwen wordt het nooit veilig en leuk! Bedenkt zelf maar eens, als je voor iemand moet werken waar je je niet prettig bij voelt of zelfs bang voor bent, dan ga je nooit met plezier naar je werk.

1

Accept the Saddle (placement and wearing it)

Het zadel, de singel en met name het aansingelen is van nature iets waar een paard angst voor heeft omdat het lijkt op een roofdier wat op het paard springt en zich vastklemt. Het is daarom belangrijk dat we het zadel introduceren op een manier dat het paard het leert te dragen zonder angst en spanning.

2

Accept the Rider (as a passenger then guider)

De eerste stap is dat het paard leert de ruiter (als een passagier) met vertrouwen te dragen. De volgende stap is dat het paard leert om onze leiding en sturing te begrijpen en volgen.

3

Accept the Bit (wearing, communicating)

Om het vertrouwen van het paard niet te beschadigen en het startproces zo natuurlijk mogelijk te houden beginnen we met het rijden met een touwhalster en niet met het hoofdstel en bit. Dit hoeft ook niet omdat we een stevige basis van vertrouwen tussen paard en mens hebben. Vaak denken we dat we het bit nodig hebben om ons paard te controleren en ondanks dat er helemaal niets mis is met controle, rijden met deze basis van vertrouwen werkt altijd beter!

Het paard leert eerst om de druk van de teugels te volgen en de simpele basisoefeningen uit te voeren en pas als het paard klaar is voor de fijnere en specifiekere communicatie wordt het bit geïntroduceerd.

4

Deze blije ruiters gingen je voor:

Annemarie heeft bij ons meerdere jonge paarden gestart. Het bijzondere is dat dit voor ons allemaal heel erg natuurlijk aanvoelde en de samenwerking eigenlijk vlekkeloos verliep. Voor mij persoonlijk was het een opluchting om te merken hoe makkelijk en vertrouwd de paarden werden door het grondwerk met Annemarie. Een start zoals deze is zo belangrijk en alles bepalend voor een paard. Ze staan hierdoor zoveel zelfverzekerder in het leven, wat het voor ons als mens ook zoveel makkelijker maakt om fijn met hen samen te kunnen werken. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet alleen door Annemarie haar vakmanschap komt, maar ook door de manier waarop ze de paarden benadert; altijd vol liefde en met een positieve insteek. Ik ben nog dagelijks blij en dankbaar voor de start die onze jonge paarden gehad hebben met haar en neem dit mee in mijn werk met alle paarden, zowel op de grond als in het zadel. Er is zoveel overlap tussen grondwerk en dressuur rijden en ik ben blij dat we dat samen naar elkaar toe kunnen brengen.

Romy van der Schaft

Omdat ons eigen gefokte meisje voor mij heel kostbaar is wilde ik graag dat ze een goede start kreeg. Ik had haar zelf al wat op de grond gewerkt, maar ik voelde gewoon dat het een snelle dame was en daardoor durfde ik het laatste stukje niet zelf te doen. Ook op de grond kreeg ik vaak net niet voldoende ontspanning. Dus ging ik op zoek naar iemand die niet alleen grondwerk belangrijk vindt maar ook dressuurmatig hetzelfde denkt. Annemarie is echt een fijn mens, ze neemt de tijd en hield me fijn op de hoogte van het proces. Het zadelmak maken ging eigenlijk heel vlot en Annemarie kreeg ook echt ontspanning in mijn snelle Nadivah! Ik vergeet nooit meer mijn eerste ritje op haar: ze was natuurlijk nog heel groen maar ze voelde zo safe! Annemarie is echt een vakvrouw die met veel rust, duidelijkheid en liefde werkt. Ook met de moeder van Nadivah ben ik grondwerk gaan doen. Ze bouwt erg snel spanning op door haar traumatische verleden en sluit zich dan helemaal af. Annemarie legde al snel de vinger op de zere plek en samen konden we Ezra helpen om ook in haar spanning nog zelf te blijven nadenken. Ik ben super tevreden!

Mirjam Blokker

Tijdens het zadelmak maken van mijn paard Nova kwam ik erachter dat zij in haar schulpje kroop. Ze dacht niet meer voorwaarts en werd soms een beetje narrig omdat wij elkaar niet goed begrepen. Dit was het laatste wat ik wilde. Ik wilde een fijne start onder het zadel, zodat het voor Nova ook leuk bleef. Via via ben ik bij Annemarie terecht gekomen. Annemarie heeft ervoor gezorgd dat Nova op een leuke, positieve manier zadelmak is gemaakt. Ik heb hier nog elke dag profijt van. Naast het stukje zadelmak maken heeft Annemarie Nova nog veel meer geleerd. Omdat Annemarie mij erg heeft betrokken bij het proces zijn we samen als team gegroeid. Toen Nova terug kwam had ik echt het idee dat ik een ander paard had, zoveel meer rust en ontspanning in haar lijf. Ik had geen betere start onder het zadel kunnen wensen en raad het echt iedereen aan!

Noëmi de Ruiter

Had ik Annamarie maar eerder leren kennen! Annemarie is echt een vakvrouw met paarden en wat mij betreft echt een kanjer met jonge en/of sensibele paarden! In het voorjaar van 2021 heeft Annemarie mijn toen 4 jarige ruin Mackenzy (v. Ferdeaux) zadelmak gemaakt. Met heel veel rust, vertrouwen en plezier is Mac aan zijn carrière als sportpaard begonnen. Na 6 weken kon ik al aan een lang teugeltje opstappen en wegrijden! Ik ben nog nooit zo makkelijk op een paard gestapt wat net zadelmak is. Vanaf dag één gaf het zo’n vertrouwd gevoel dat ik echt iedereen kan aanraden om paarden zadelmak te laten maken door Annemarie!
Inmiddels is Mackenzy ruim een jaar onder het zadel maar heb ik nog altijd baat bij de trainingen en lessen van Annemarie. Ondanks dat Mac een sensibel paard is die dingen snel spannend vindt, hebben we dankzij Annemarie zoveel handvaten gekregen dat Mac mij volledig vertrouwt en dat we altijd met plezier trainen.

Milou Faber